Belgija uvodi restriktivne zakone o kockanju

Belgija je jedna od najkonzervativnijih država Europe što se tiče regulacije online kockanja pa možemo pogledati prema njima kako bismo vidjeli ekstremne mjere kojima vlade pribjegavaju. Kako doznajemo od CasinosBelgie.be, u Belgiji uvode nekoliko novih mjera, a cilj im je smanjiti izloženost mladih kocki.

Trenutno, igrači moraju imati najmanje 18 godina kako bi se kladili u online kladionicama ili sudjelovali u nacionalnoj lutriji online, dok online casina imaju donju granicu od 21 godine. Christen-Democratisch en Vlaams (CDV, kršćansko-demokratska flamanska stranka) predlaže uvođenje minimalne dobi od 21 godine za sve vidove online kockanja. Prijedlog temelje na studiji koja laže da se 1 od 5 mladih u dobi od 17-18 kladilo online na sportske događaje, najviše nogomet. Makar nema nikakvih dokaza da su osobe ove dobne skupine više izložene riziku ovisnosti o kocki, prijedlog svejedno koristi upravo taj nedokazani rizik kao argument za zabranu.

Također, ministar pravosuđa Koen Geens (CDV) aktivno radi na tome da se zabrani reklamiranje kladionica na televiziji prije 8 sati navečer, kao i na zabrani reklamiranja kladionica tijekom prijenosa sportskih događaja. Predlaže se također da bude obavezno da sve kladionice i casina spomenu problem ovisnosti o kocki u svojim reklamama.

Usporedimo li ovo sa Hrvatskom, vidjet ćemo da se u belgijskim zakonima nigdje ne spominje oporezivanje, što je u Hrvatskoj slučaj. Dok Belgija aktivno radi na suzbijanju klađenja među mladima – makar to rade na pogrešan način – u Hrvatskoj se dobici ostvareni na klađenju, kockanju i ostalim igrama na sreću oporezuju ogromnim poreznim stopama i čine kockanje neisplativim umjesto da kockanje bude regulirano i profitabilno za sve uključene.

Regulacija online kockanja je problem u svim državama, i kao dobitnim rješenjem se pokazalo samo ono koje dozvoljava industriji da funkcionira po svojim pravilima, i da stvara dobit državi kroz normalno oporezivanje dobiti tvrtki, bez posebnog poreza za igrače i bez restrikcija. Takve države najviše profitiraju od ove industrije, a igrači u tim državama od najpovoljnije i najpoštenije igre.

Nije pronađena nikakva statistička veza između zabrana klađenja i kockanja i učestalosti ovisnosti o kockanju u nijednoj državi. Onaj tko želi kockati će uvijek naći način, ako ne online onda u zemaljskim kockarnicama i kladionicama.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *