Kanada: najliberalnije kockanje

Našu seriju pregleda situacije po državama svijeta što se tiče legalnosti online kockanja nastavljamo s Kanadom. Ni sami Kanađani često nisu sigurni je li kockanje legalno ili nije, je li poker legalan ili nije, pa pretražuju pojmove kao npr. legal Canadian poker sites ne razumijevajući da je “legal” redundantno jer je poker legalan.

Zašto onda Kanađani sumnjaju u legalnost online kockanja, klađenja i pokera? Razlog je jednostavan. Ne postoji nikakva regulativa u Kanadi što se tiče online kockanja, što onda neke kompanije tjera da pomisle da se radi o jednoj od država koje spadaju u “sivu zonu” koja je niti zabranila niti eksplicitno dozvolila online kockanje. Ali istina je upravo suprotna – u Kanadi nema regulative jer im jednostavno nije potrebna. Ne misle se miješati u online kockanje. Ladbrokes i Paddy Power, dva poznata britanska branda, su napustili kanadsko tržište bez da imaju ikakav razlog za to i više ne primaju Kanađane kao klijente. To je slučaj pretjeranog opreza koji je izazvan situacijom na drugim velikim tržištima, kao što su Australija ili Sjedinjene Američke Države.

Što je nelegalno?

U principu, u Kanadi je nelegalna samo jedna stvar. Recimo da odlučite svoj prostor koristiti za organizaciju kockanja ili klađenja, i u tom prostoru potičete druge da se kockaju ili klade. Za to je predviđena kazna zatvora do dvije godine. Ako se pak nađete u takvoj prostoriji kao igrač, to je manji prekršaj za koji će biti izrečena novčana kazna.

To je sve. Nema drugih pojašnjenja nigdje u kanadskom zakonu što se tiče kockanja i klađenja i igranja pokera, bilo offline ili online. Samo morate imati najmanje 19 godina (ili 18 u Manitobi ili Alberti) i možete raditi što god hoćete. Osim organizacije kockanja u vlastitom prostoru.

Oporezivanje dobitaka u Kanadi

Mišljenja se razlikuju o tome je li kanadski pogled na kockanje ispravan ili preliberalan, ali ako ste igrač onda će vam se ta liberalnost jako svidjeti kad proučite porezni zakon.

Naime, u Kanadi nema poreza na bilo kakav dobitak na igre na sreću. Kockanje u casinu offline ili online, klađenje, igranje pokera, bingo, grebalice, nacionalna lutrija – poreza nema. Nula. Jasan je stav kanadske vlade (i društva u cjelini) da ako vam se sreća osmijehne, da zaslužujete zadržati cjelokupan dobitak.

Poker je jedna specifična kategorija jer je to zapravo igra vještine, pa se postavlja pitanje je li profesionalni igrač pokera zaposlen (i plaća porez na zaradu) ili se bavi igrom na sreću (pa ne plaća ništa). Jedan sudski presedan se dogodio kad je Peter Radonjic (a tko će drugi nego naš čovjek) dobio sudsku bitku i presuđeno je da kao profesionalni igrač pokera ne mora platiti nikakav porez. Tako da u Kanadi sada ni profesionalni igrači pokera ne plaćaju porez na svoju zaradu, što je daleko najliberalniji pravni okvir na svijetu.

Kanadski zakon je detaljno objašnjen na njihovoj web stranici.

Razlike u odnosu na Hrvatsku

Najočitija razlika između Kanade i Hrvatske je porez, jer u Kanadi nema poreza dok se u Hrvatskoj plaća porez od 10% do 30% ovisno o iznosu dobitka, ali zapravo glavna razlika je u stigmatizaciji kockanja i klađenja. Dok se u Hrvatskoj smatra da je kockanje zlo, u Kanadi je to djelatnost koju slobodno možete raditi čim ste stariji od 19 (ili 18) i nitko vam neće prigovoriti. Radi se o osobnim slobodama, a kod nas se radi o potrebi da se ljudima propisuje što smiju ili ne smiju raditi, u ime općeg čudoređa i poretka.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *