Klađenje kao alternativa kockanju

U ovom članku ćemo pokušati napraviti osnovni vodič za klađenje za nekoga tko se dosad isključivo bavio kockom. Kladionica Biz tipovi će vam također pomoći u ovom poduhvatu.

Kako se može početi kladiti netko tko se nikad nije kladio i tko ne prati sport? Gdje krenuti? Treba li se kladiti na favorite kao što svi rade, treba li uopće pratiti sport, ili se može uspjeti samo putem matematike – što je jednom kockaru poznatije nego svi detalji nekog sporta?

Pretpostavit ćemo da su vam poznati zakoni vjerojatnosti i zato ćemo se ipak više baviti samom matematikom. U klađenju se dobitak obračunava preko koeficijenata. Koeficijent 1.00 bi značio da dobivamo ulog nazad, koeficijent 1.50 bi značio da zarađujemo 50% povrh našeg uloga, a koeficijent 2.00 bi značio da na uplatu od 100 kn nazad dobivamo 200 kn, što je profit od 100 kn.

Da bismo profitirali na klađenju važno je igrati u kladionicama s najboljim koeficijentima. To su redovito strane online kladionice jer domaće naplaćuju manipulativne troškove i porez na dobitke, tako da se u startu matematika okreće protiv vas. Također, bolje je birati dvostrane oklade nego trostrane. Na primjer, nogometna utakmica ima tri moguća ishoda, a oklada na zbroj golova u toj utakmici ima samo dva moguća ishoda, “više” ili “manje” od ponuđenog, obično 2.5.

Dok će na ovu klasičnu liniju od 2.5 koeficijenti jako varirati i mogu biti i vrlo mali na “više” kad se očekuje otvorena utakmica, azijski hendikepi će uvijek imati liniju koja je na sredini onoga što kladionice očekuju. Također, koeficijenti na azijske hendikepe su najveći pa svakako preporučamo klađenje na njih nekome tko želi najveće koeficijente.

Nogomet kao sport ima vrlo mali broj pogodaka, što znači da je varijacija ogromna jer je svaki gol dramatičan događaj koji mijenja cijelu utakmicu. Možemo preporučiti košarku, koja ima puno poena pa je lakše pretpostaviti kad će utakmica imati puno poena, a kad malo. Osim toga, puno je lakše predvidjeti koliko će poena utakmica imati nego tko će pobijediti ili, još gore, pokriti hendikep.

Dakle, došli smo do toga da se kladimo na dvostrane oklade na broj koševa, koristeći azijske hendikepe koji imaju velike koeficijente, u kladionicama koje ne naplaćuju manipulativne troškove i porez. Mogli biste odabrati i neki drugi sport ili drugu okladu, i igrati u domaćoj kladionici, ali je važno slijediti ove iste principe kako ne bismo u startu okrenuli zakone vjerojatnosti protiv sebe.

Ovo je samo jedan primjer, i dobar je početak za klađenje. U ovom scenariju je moguće proučavati prethodne rezultate utakmica i prema tome zaključivati hoće li utakmica imati malo ili puno koševa, a bez da znamo previše o tom sportu, i bez da uopće gledamo utakmice. Kladiti se može i putem trendova, ako ih naučimo prepoznavati.

I, naravno, bit će puno lakše ako pročitamo neki tip za klađenje koji će nam reći kako profesionalni kladioničari vide tu utakmicu. Konkretno, za NBA košarku možemo koristiti Covers, koji donosi informacije o postotku oklada na jedan i na drugi ishod, kao i razne trendove.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *