Stanje online tržišta u Sloveniji

Dosad smo pokrili nekoliko država u našem pregledu regulatornih pravila što se tiče online kockanja i klađenja, pa pogledajmo kakva je situacija u susjednoj Sloveniji. Ovdje možete pročitati stanje tržišta, a ako samo želite posjetiti provjereno dobre kladionice i casina, kliknite na Stave-online.com.

Trenutno, Slovenija je sivo područje što se tiče online kockanja i klađenja, jer je zakonski omogućeno samo da kompanije u kojima je država većinski vlasnik mogu nuditi online igre na sreću slovenskim građanima. Zbog ovoga, neke strane kladionice i casina su donijele odluku da ne nastupaju na ovom tržištu, dok velika većina i dalje nudi usluge Slovencima, zato što država ionako ne radi aktivno na provođenju ovog zakona, odnosno neće učiniti ništa ako netko nudi online kockanje Slovencima.

Pokušaj zabrane 2006.

2006. godine, Slovenija je pokušala zabraniti pristup nekolicini online casina, ali to nikad ne može uroditi plodom jer je gotovo nemoguće zabraniti ljudima da se klade. Problem je tehničke prirode, jer onaj tko pokušava zabraniti pristup nekoj web stranici s nekog teritorija mora imati ogromne tehnološke mogućnosti da bi stvarno uspio u zabrani. Nijedna država dosad nije uspjela s ovakvim zabranama, a način na koji se zabrana može provesti je pravna zabrana, kakvu Slovenija trenutno nema i ne provodi.

Upozorenje Europske Unije 2012.

2012. godine, Europska Komisija je uputila upozorenje Sloveniji zbog njihovog planiranog novog zakona o online klađenju, koji bi isključivao europske ponuđače i time bi se ostvario državni monopol nad igrama na sreću. Zbog ovog upozorenja o kršenju EU zakona, Slovenija je napravila korak unazad i promijenila nacrt zakona tako da se stranim ponuđačima omogući put do legalnog licenciranja na teritoriju Slovenije. Dakle, novi zakon, kakav god bio, će sigurno biti u skladu sa zakonima EU jer je Slovencima stalo da budu u skladu sa zakonima EU, makar se država bori zadržati svoj monopol nad igrama za sreću. Rješenje još nije na vidiku, makar su se neke stvari izdogađale u 2018.

Priprema novog zakona

Kako sada stvari stoje, klađenje i kockanje u Sloveniji mogu nuditi samo kompanije u kojima je država većinski vlasnik, dok privatni investitori mogu imati maksimalno 49% udjela. Također, samo one kompanije koje su već (na taj način) registrirane za pružanje igara na sreću se nadalje mogu prijaviti za licencu za pružanje online usluga. To znači da kao privatni investitor možete pružati usluge online klađenja ili kockanja jedino ako ste u kompaniji u kojoj je Slovenija većinski vlasnik. To praktički onemogućava ulaz svakom investitoru i svakom stranom operateru, pa će oba pravila vjerojatno nestati u novom zakonu, koji je u pripremi već godinama.

Na proljeće 2018., novi zakon je doživio debakl u parlamentu, nije prošao. Zastupnik Branko Zorman je progurao svoju verziju zakona koja daje mogućnost stranim kladionicama da primaju slovenske igrače, zato da bi slovenski igrači bili obuhvaćeni regulacijom i zaštitom umjesto da igraju u stranim kladionicama bez nadzora. Tu bi se omogućilo da se sve već registrirane kompanije na teritoriju EU mogu prijaviti i za licencu za Sloveniju. Ali, Vlada je odbila zakon, štiteći svoj monopol u biznisu kockanja u Sloveniji.

Ostaje nejasno kako će se vlada postaviti prema ovom problemu, jer s jedne strane u državnom je interesu da zadrži monopol – ili da ga zadrži što duže – dok je u interesu igrača da strani ponuđači igara na sreću budu pod nadzorom. S obzirom da se 80% uplata iz Slovenije odnosi na strane ponuđače, monopol zapravo ni ne postoji, pa bi država vjerojatno više profitirala da dozvoli stranim ponuđačima da nude svoje usluge, ali da im oporezuje profit. Kao i u ostalim državama, odsustvo regulacije ne koristi nikome osim onim prevarantskim operaterima koji koriste priliku i ispod radara se pojavljuju na tržištu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *