Što je RTP i zašto je važan za slotove

Što je RTP i zašto je važan za slotove? RTP je akronim za “return to player”, odnosno koliki postotak svih zaprimljenih uloga slot igra vraća igraču. Izražava se u postotku. Ako je RTP, na primjer, 98%, to znači da tijekom neizmjerno duge seanse igranja s istim ulogom na svaki spin možemo očekivati da će igrač dobiti nazad 98% svega što je uložio, odnosno da će casino zadržati 2%. Ne postoje slotovi s većim RTP-om od 100%, naravno, postoje samo oni koji su dosta blizu tom broju i RTP im je iznad 98% ili čak ponekad i 99%.

Kako naći takve slotove? Od tisuća i tisuća slotova koji su na raspolaganju  – a RTP nije uvijek javno objavljen – teško je pronaći slotove koji ne uzimaju puno novca od igrača. Ali zato postoje stranice na kojima možete pronaći članke gdje je već istraživanje objavljeno za vas, naći ćete ih uglavnom na engleskom jeziku pod nazivom best paying slots ili best slots to play ili neku varijantu tih ključnih riječi. Kliknite link i odmah pogledajte koji su najbolji slotovi.

Važno je uvijek pogledati RTP za slot koji igrate. Nekad je vidljiv u samoj igri, nekad na web stranici proizvođača, a najčešće na stranicama koje se bave slotovima, kao što je Igra.hr. Bitno je znati RTP samo iz razloga da ne biste igrali slot koji ima vrlo mali RTP, ili ako već ima mali RTP, da ste toga svjesni i da igrate za zabavu.

Nije RTP jedino mjerilo kvalitete slota, jer se u RTP-u samo vidi općenito koliko je “pošten” slot, ali RTP koji se prikazuje je broj koji označava isplaćeni postotak uloga u vrlo velikom broju ponavljanja. Ono što igrača zanima je kako se slot igra ponaša tijekom normalne ljudske igre, a RTP taj podatak ne daje. Zato se igrači okreću ostalim mjerilima kao što su hit frequency odnosno vjerojatnost dobitka na svakom spinu, i varijacija. Varijacija može biti mala, što znači da slot igra često isplaćuje dobitke, ili može biti velika, što znači da slot igra rjeđe isplaćuje dobitke.

Nepisano pravilo je da slotovi s niskom varijacijom uglavnom neće pružiti igraču neki veliki dobitak, nego puno malih dobitaka, i slot igra će imati osjećaj kao da konstantno igrate a niste u velikom plusu ni u velikom minusu. To je igra koju preferiraju neiskusniji i opušteniji igrači kojima je samo do toga da malo uživaju u slotu. S druge strane, slotove s visokom varijacijom biraju igrači koji znaju da se slot treba “uloviti” u onom periodu kad odluči isplatiti taj svoj veliki dobitak ili čak i jackpot. Slotovi s visokom varijacijom imaju tendenciju da igraču ne nude nikakav dobitak jako puno spinova zaredom pa je potrebno imati značajnu banku u odnosu na vaš ulog, jer je moguće da ćete se načekati. Ali, kad dobitak dođe, uglavnom će biti poprilično velik i nadoknadit će sve te gubitne spinove.

Varijaciju će iskusniji igrači lako procijeniti tako da pogledaju pay table odnosno listu svih mogućih dobitnih kombinacija u slot igri, i iskusno oko će odmah vidjeti jesu li dobici takvi da samo nadoknađuju gubitne spinove (što bi bila niska varijacija) ili su značajniji, što znači da će se rjeđe događati u igri i da je varijacija visoka. U principu, ne želite igrati slot igru koja nema bar neku kombinaciju koja vas može iznenaditi velikim dobitkom.

Dakle, za pravilnu procjenu slot igre potrebno je pogledati RTP i varijaciju, i prema tome odabrati kakvu igru želimo igrati. Većinu slotova koji uopće postoje možete naći na Igra.hr i tu ih zaigrati besplatno, a zatim zaigrati za pravi novac u našim preporučenim online casinima. Od slotova koji se spominju na članku na Gambipedia.com, kod nas možete zaigrati Couch Potato, Hot Ink i Retro Reels, uz mnoge druge.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *