Varijacija u kockanju i klađenju

U ovom članku ćemo se pozabaviti varijacijom, odnosno učestalošću pogodaka i tome kako se ona mijenja kada imamo informacije koje nam pomažu predvidjeti ishod. Ako pretražujete internet za ključne riječi kao što su betting tips and predictions naći ćete puno različitih web stranica, na kojima su informacije različite po kvaliteti. Ako pretpostavimo da imate dobar izvor informacija, moći ćete ostvariti određenu prednost nad kladionicom odnosno nad ponuđenim koeficijentom. Manje ćete prognoza promašivati, a više pogađati, što će smanjiti šansu da ćete ući u dugi negativni niz gubitaka.

Usporedba s kockanjem

Kad govorimo o kockanju, govorimo uvijek o nasumičnim izborima, osim u situacijama kada je vjerojatnost moguće prikazati, kao što je slučaj u nekim slot igrama u kojima igrač ima utjecaj na ishod kao npr. Microgamingov Castle Builder slot. Blackjack također spada u igru vještine, kao i poker, naravno, a rulet i ostale slične igre koje se oslanjaju na nasumični odabir su čiste igre na sreću. U ruletu je moguće imati jako dugi niz promašaja čak i na okladu crveno/crno, makar je šansa 48.6%-48.6% za ta dva ishoda. Mnogi igrači ne očekuju da je moguće izgubiti više od 3-4 vrtnje zaredom pa se iznenade, ali sasvim je realno očekivati da će nasumični događaj imati veliku varijaciju. Od 1000 vrtnji, vjerojatno će loptica sletiti na nulu oko 28 puta, na crveno oko 486 puta, i na crno oko 486 puta, makar su i s ovim brojem ponavljanja moguće velike varijacije. Na manjem uzorku, od desetak vrtnji, moguće je svašta.

Smanjenje koeficijenta

Samim smanjenjem koeficijenta ćemo smanjiti varijaciju, jer će broj povoljnih ishoda za nas biti veći, i time će manje vjerojatan biti dugi gubitnički niz. Čak i da jednako profitiramo na 1000 vrtnji ruleta na koeficijent 2:1, i na klađenju na nogomet sa 1000 oklada na koeficijent 1.50, recimo da zaradimo 200 eura i na jednom i na drugom, šansa za dugi gubitnički niz je puno manja u ovom drugom slučaju. To je zato što je povećana vjerojatnost pozitivnog ishoda svake oklade, a šansa za gubitnički niz je umnožak svih šansi za promašaj. Pogledajmo konkretno kolika je šansa da 5 vrtnji na ruletu zaredom završe nepovoljno po nas uz koeficijent 2:1, i da 5 utakmica zaredom promašimo okladu na nogomet s koeficijentom 1.50.

Za okladu crveno/crno na ruletu je šansa 48.6%, odnosno 0.486. Šansa za promašaj je 0.514. Umnožimo li tu šansu pet puta, 0.514 x 0.514 x 0.514 x 0.514 x 0.514, dobijemo 0.036 odnosno 3.60%. Dakle, šansa da ćemo imati gubitnički niz od 5 vrtnji na okladi na crveno/crno na ruletu je dosta velika, 3.60%.

Za okladu na nogomet na koeficijent 1.50 je vjerojatnost pogotka oko 62% zbog profitne margine kladionice, inače bi matematička šansa trebala biti 66.67%. Vjerojatnost promašaja je 38% odnosno 0.38. Ako pomnožimo to pet puta, 0.38 x 0.38 x 0.38 x 0.38 x 0.38, dobit ćemo 0.008, što je 0.80%. Dakle, šansa da promašimo pet oklada zaredom na nogomet je četiri i pol puta manja nego na okladu na ruletu. I zato će se dugi gubitnički nizovi pojavljivati puno rjeđe.

Povećanje šanse

Šansu za dobitak nije uvijek moguće izraziti koeficijentom. Koeficijent odnosno šansa su istiniti samo u čistim igrama na sreću, dok je u onim ishodima koji nisu nasumični moguće dobiti prednost time da imamo dodatne informacije o tome koji je ishod vjerojatniji. Recimo, moguće je u nogometu odigrati okladu na koeficijent 1.50, i unatoč profitnoj margini kladionice – koja nudi niži koeficijent od realnog – imati dodatna saznanja koja dižu vjerojatnost povoljnog ishoda i preko 70%. Onaj igrač koji bi konstantno uspijevao imati ovakvu prednost bi dugoročno dobivao i bio bi u profitu nad kladionicom.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *